Pork chops with fried rice (porc cu orez prăjit)

Asta e puțin mai laborioasă și solicită o anumită sincronizare pentru ca totul să iasă perfect. Pentru 2-3 porții:
  • una bucată mușchiuleț porc 300-350 g
  • o ceașcă mică, de cafea, cu orez basmati (50-70 g)
  • un vârf de morcov
  • două felii ardei roșu, gras
  • o mână de boabe de mazăre congelată
  • o ceapă roșie sau galbenă, potrivită
  • ghimbir (cât o nucă mare)
  • 2-3 căței de usturoi
  • o lingura ketchup picant
  • două linguri sos de soia
  • două linguri zahăr (am pus brun, că asta am avut, nu contează)
  • o lingură zeamă de lămâie
  • un ou
  • trei linguri de ulei


Prima dată fierbeți orezul, conform indicațiilor de pe pachet. În general, cantitatea de apă este de 2,5 ore mai mare decât cea de orez. Nu puneți sare sau doar foarte puțină. La început, până dă în clocot, fierbeți la foc iute, descoperit, apoi dați focul mic și acoperiți cu un capac de sticlă. Când apa a scăzut și apar mici cratere în orez, gustați-l să vedeți dacă e fiert. Dacă nu e fiert suficient, adăugați puțină apă și continuați fierberea, la foc mic, gustând din când în când. Este important ca orezul să fie suficient de bine fiert dar nu foarte fiert, încât să se „destrame” la prăjirea ulterioară. 
Când e gata îl dați la o parte, să se odihnească cel puțin o oră. Important este să se răcească complet înainte de faza a doua de prelucrare.
În acest timp, tăiați mușchiulețul în felii de 2...2,5 cm grosime, și puneți bucățile la marinat cu o lingură de ulei, una de sos de soia, ketchup-ul, ghimbirul și usturoiul rase pe răzătoarea fină.
După o oră separați bucățile de carne, îndepărtând bucățile de ghimbir și usturoi și prăjiți-le ușor, pe fiecare parte, într-o tigaie unde ați  încins o altă lingură de ulei. Rând pe rând, pe măsură ce se rumenesc, scoateți bucățile de carne și puneți-le într-un vas ceramic acoperit.
În zeama rămasă de la prăjit adăugați ceapa tăiată Julien și căliți-o până se caramelizează, apoi scoateți-o de o parte, în alt vas, cu o spatulă sau un clește de plastic.
Adăugați, în tigaie, zaharul, restul de zeamă de la marinat și zeama de lămâie, și amestecați până sosul capătă consistența mierii de albine, proaspătă. Îndepărtați tigaia de pe foc.
Într-o altă tigaie, largă, puneți ultima lingură de ulei la încins, aruncați în el mazărea, ardeiul roșu și morcovul tăiate mărunt și amestecați circa un minut, după care adăugați orezul. Mestecați în continuare și când orezul s-a înfierbântat suficient, adăugați treptat oul bătut ca pentru omletă. Amestecați continuu pe toată durata adăugării oului. Luați tigaia de pe foc și aduceți-o în loc pe cea cu sosul, pentru a-l încălzi.

Montați orezul pe farfurii, puneți în mijloc bucățile de carne prăjite și ceapa caramelizată, iar pe de-asupra turnați sosul dulce acrișor și sărat.
Merge cu un vin roșu, nici prea tânăr dar nici prea bătrân.
Poftă mare!




Comentarii