Eu vă invidiez pe toți cei cărora bunicile
voastre vă găteau tradițional numai bunătăți pe care, azi, le folosiți ca repere
pentru a arata cu degetul la ce "porcarii" ni se baga pe gat de către
comerțul capitalist. Bunici care făceau parizer tradițional, panetone, rulouri
de hering umplute cu ananas, știuci umplute, numai de astea. Bunica mea,
născută înainte de Răscoala de la 1907, nu făcea, că nu știa. Făcea, însă,
niște păstăi la tigaie, cu usturoi, cum nu am mai mâncat. Nu făcea cozonac, ci
niște învârtite cu mere sau o învârtită doar cu aluat, în două straturi, din
care unul avea cacao în compoziție și, privit de departe, părea că ar fi fost
nucă. Făcea cea mai buna prăjitura cu morcov, umplută cu o crema de smântâna și
nuci măcinate, din care nu am mai mâncat după ce a murit. Bunica mea făcea tort
cu foi cumpărate din comerț, pe care le însiropa și le umplea cu diverse creme
de unt. Bunica mea nu făcea nici măcar dulceață fără sa fie asistată de sora
ei, mătușa Domnica, care venea din celălalt capăt al satului, când o chema
bunica. Si ce dulceață.....
De aceea vă invidiez când văd că bunicile
voastre făceau chiftele marinate după rețete care mai de care mai trăsnite.
Daca ați intrat vreodată în bucătărie, măcar cât să luați gunoiul să îl duceți
la buncăr, nu aveți cum să nu vă dați seama ce aiureli de rețete de la
"bunica", "buni", "buna", "buba" găsiți
pe Internet. Și nu oricum, ci însoțite de niște povesti aiuritoare, de uiți ce
căutai.
Uite, la mine, bunica ("mama") din
partea mamei, căci despre ea este vorba, nu făcea chiftele marinate. Cele mai
bune le făcea tata, iar bunica mânca doar când venea pe la noi și se întâmpla să
fie prin frigider. Nici nu s-a ambiționat să gătească și ea ca și facă cuiva pe
plac. A rămas la cartofii ei țărănești, fierți si apoi prăjiți în tigaie, cu
ceapă ușor rumenită și brânză de oi, frământată. Cartofii aceia i-aș fi mâncat
în fiecare zi, fără să mă plictisesc. Ca și păstăile la tigaie. Eu nu îmi aduc
aminte ca bunica să fi avut mai multe tigăi, ci una singură, de tabla neagră, în
care făcea toate minunățiile care mi-au încântat copilăria.
Dar nu, eu nu sunt JamilaCuisine să vă îmbăt
de cap de să nu mai știți ce citiți; va rog doar atât: dacă se întâmplă că
bunicile voastre flambau chiftelele marinate, vă rog să nu faceți un secret din
asta! Și să spuneți și cu ce, dacă foloseau Courvoisier VSOP sau Rom jamaican
XO.
Comentarii